Barevná terapie

Jak přibrat, zhubnout, či si udržet váhu?
 
(Barevná teorie Lindy Goodmanové v praxi z knihy Hvězdná znamení)

 


Zkušenost ze života aneb jak přibrat:
Jsem člověk, který jí na co má chuť, přejídá se, když mu něco chutná atd. Zkrátka úplně "normální", jediné, co mi "vadí" je, že nepřiberu ani deka. Výše zmiňovaná barevná terapie, o které píše Linda Goodmanová ve své knize Hvězdná znamení však funguje. Přesvědčil jsem se o ní na vojně. Budete se divit, během jednoho roku jsem přibral 10Kg, jen díky tomu, že jsem byl neustále v "zeleným"... žádný jiný aspekt jsem tam opravdu nenašel... u mě ta zelená zapůsobila tak, že jsem se zklidnil, do té doby jsem byl hyperaktivnícož přineslo kýžený efekt... ikdyž si teď vzpomínám ještě na tři faktory, co ovlivnili tu moji váhu:
první je ten, že jsem přestal pít kafe (odvodňuje) a pil hořkej černej čaj a střídal to heřmánkovým a lipovým, což dělám do teď, ale převažuje ten černej (98%/měsíc) - stejně ho piju studenej
druhý spočíval v pojídání chleba (caa půlka/den), jako voják jsem moc peněz na suchary neměl a tak jsem si vždy nabral na snídani, či na večeři chleba, nakrájel ho na kostičky a usušil... a odpoledne, či večer jsem to baštil...
třetí a poslední je, že jsem baštil co nejvíc zeleniska, vyhýbal se masu, rajčatům a červeným jabkám... samosebou, že to vždy nešlo, ale přineslo to ovoce...
Za rok z 52kg na 62,5kg, což je docela dobré a to jsem byl na vojně, což je docela záběr pro fyzičku :-)

Takže rada pro ty při těle... saláty pro vás NEJSOU to pravé ořechové, spíše naopak... ale čistě hořkou čokoládu (ideálně na vaření) si dát s klidem můžete, tou nepřiberete ;-)

Mimochodem, to že většina lidí přibírá právě po masu (červené spektrum), či bůčku je to, že tam je hodně šlach a tuku, který spadá do bílého spektra(neutrální), což ani tak nevadí, protože se to celkem vyrovná, ale současně s tím jí většinou knedlíky a brambory, což je to samé, jako ty kostičky chleba... je tedy zcela logické, že přibírají na váze... :-) po červených bramborách (červená slupka) se hubne a to rapidně

Cukr obyčejný vs. třtinový
pokud máte rádi sladké a nechcete přibrat, tak třtinový cukr je ta správná cesta. Nejen že je zdravý, oproti tomu normálnímu, který rozežírá sliznici, ale také spadá více do červeného spektra... tedy do hubnutí, dá se použít i med (čistě přírodní bez bílého cukru-včelí), po tom také nepřiberete. Pro kafaře: zkuste si kafe osladit medem získá úplně jinou chuť

Pivo, víno a voda
To, že barevná terapie skutečně funguje mi jistě potvrdí všichni pivaři. Každý z nich totiž ví, že pivo ze zelené láhve chutná jinak než z hnědé. Důvodem je právě rozdíl v propustnosti paprsků. U vína je to ještě znatelnější. Viděli jste někdy kvalitní víno v hnědé láhvi? Já ne a přitom je výroba hněděho skla daleko méně nákladná (mám strýce skláře, tak to vím)... Ostatně, proč myslíte, že se minerální vody musí uchovávat ve tmě? Je to právě z tohoto důvodu, aby se v nich udržely minerály a nerozložily se. Ty opravdu kvalitní minerálky se prodávají vždy v zelené skleněné láhvi... Jinak se pokud možno alkoholu vyhněte, nenávratně ničí mozkové buňky a ty už pak nejdou regenerovat, jak Linda Goodmanová píše...

Čaj a káva
U kávy je to jednozančné, nejen, že odvodňuje a odstraňuje tak z těla veškeré minerální látky, které tělo potřebuje pro správné trávení, ale i také spadá do červeného spektra, takže hubnutí.

S čajem je to poněkud jiné u toho opravdu záleží na tom, jaký pijete. Čím více tmavý, tím více je to na hubnutí. Čím víc je světlý, či do zelenkava, tím se přibližujete k modré, která způsobuje přibírání. Pozor, týká se to i toho čaje jako takového (nevyluhovaného), takže i takové červené kvetoucí čaje způsobují hubnutí. Na přibrání je dobrý heřmánek, lipový atd. Vždy tedy záleží na surovině.

Teplé vs. studené
Vše, co je horké způsobuje hubnutí, oproti tomu studené, či vlažné způsobuje opak hubnutí. Nemusíte mít strach, že budete mít vředy, když budete pít studené. Vředy jsou způsobeny POUZE stresem, nikoli teplotou jídla. Ale přesto,dejte si pozor, pokud chcete pít opravdu ledové a přibrat, tak na to tělo musíte postupně zvykat, což trvá asi tak 3-6 měsíců, což je nejlepší začít v březnu, přes léto a na podzim už můžete pít studené. Především po zmrzlině (i vodové) se přibírá, takže když přibrat nechcete, tak si vybírejte především tmavé druhy spadající do červeného spektra (čokoládová, oříšková, jahodová atd.) Ti, co chtějí přibrat, tak u nich je volba jasná: šmoula(modrá), pistáciová(zelená), citrónová a hlavně čistá bílá (obyčejná). Na udržení váhy je pak nejlepší straciatela. 

 

Stravování a čokoláda

mnozí z vás se mě ptají, jak je to s čokoládou vlastně... ta má jenvíce kalorií... no asi takhle... diet je povícero a každému vyhovuje něco jiného, samozřejmě můžete počítat kalorie a upravit si dle toho jídelníček, neříkám, že to taky nepomáhá... nicméně ne každý takovou dietu vydrží, jelikož když si člověk spočítá kolik vydá a kolik má sníst, tak je to žalostně málo... dá se to sice vytrénovat a dva měsíce trpět než se vám žaludek scvrkne, ale proč to hrotit...

Hořká čokoláda a čokoláda na vaření má v sobě spoustu energie, to je pravda, ale obsahuje daleko méně tuků než taková Milka... základem je zrno koka, které je tmavé a řadí se tedy do tmavého spektra (po čemž by se mělo hubnout dle Lindy Goodmanové). nicméně i tyto čokolády obsahují tuk, tedy bílé spektrum, což je jak jest chleba, nebo rohlíky, jejímiž základy jsou bílá mouka a žluté zrno...

je rozdíl baštit čokoládu furt a nebo dát si ji jednou za čas na chuť... v tom je asi podstata tohoto problému... všeho s mírou... nikdo neříká, že si nemůžete dát ob den čtvereček, či jednou za rok zbaštit celou tabulku... to opravdu neuškodí, protože to nejíte furt... je třeba nalézt kompromis... ideálně každý měsíc něco jiného, co si dáte na chuť... ať se pak na to můžete těšit...

 

Samozřejmně základem je zdravý životní styl... tedy, když vám ujede šalina, tak nečekat na další a jít hezky jednu zastávku pěcha... uděláte něco pro své zdraví i spálíte přebytečné tuky... možností je více... je třeba stravovat se tak, aby to bylo v souladu s vámi... a jest jen do polosyta... nepřejídat se... a nejíst ve stresu, ale v pohodě, protože když jíte ve stresu, tak to tělo řádně nezpracuje a nerozloží na vše potřebné... měli byste jíst tedy v klidu a s dobrou náladou, vychutnávejte si každé sousto... několikrát ho přežvykujte a zkoumejte chuť... i to přispívá k dobrému stravování a udržení si váhy... navíc, tím že to do sebe nenaházíte všechno naráz, tak má žaludek čas na zpracování všeho hezky postupně... je pravda, že tráví až 20min. po tom, co se najíte, ale jde o to, jak ta strava je rozmělněná, takže když ji pokousáte víc, tak s tím nebude mít takovou práci, dodá vám víc energie a nebudete tak unavení, jelikož žaludek nespotřebuje tolik energie na zpracování...

 

Jinak dalším takovým základem je dostatečně pít, naučte se pít alespoň 2-3 litry čisté den odstáté vody denně (dá se i víc, když si zvyknete, nebojte, nic vám to neudělá.. piji už dobrých dvacet let 8litrů vody denně a ledviny jsou v pohodě, krásně se pročišťují nejen ony, ale celý organismus)... nejen že neutratíte za minerálky, jelikož voda je skorem zadarmo, ale také uděláte něco pro své tělo... čistá voda má totiž energetizující účinek. je to jak když do baterky v autě nalijete znova destilovanou vodu... tělo je totiž taky taková baterka... nehledě na to že obsahuje něco kolem 78% vody, tak proč mu tu vodu nedopřát... nejen že tím získáte po stránce stravování, ale také se vám zvláční kůže a nebudete mít tolika vrásek.

Co se letních dní týče, tak je dobré doplňovat ty tekutiny pravidelně... po troškách... ne naráz... neosvěží vás to a pak, tělo to nezpracuje a víc jak polovina půjde z těla ven, kdežto když budete pít po troškách, tak budete tělu doplňovat to, co se odpařilo z kůže a nebudete chodit tak často na záchod... stačí dva tři hlty, vždy co čtvrt hodina...